Studiedagen: His verbis exprime luctum

Op 26 en 27 september en 28 en 29 november worden in resp. Poitiers en Louvain-la-Neuve enkele studiedagen georganiseerd met als titel ‘His verbis exprime luctum. Supports, style et usages de la poésie funéraire (IXe-XIIe siècles)‘. Het programma vind je hier.

Mediëvistendag 2024

De inschrijvingen voor de Mediëvistendag 2024 zijn vanaf nu geopend. Je kan je hier inschrijven. Het programma vind je hier.

We nodigen doctoraatsstudenten nog steeds uit om een abstract (max. 250 woorden) in te dienen, indien ze hun lopende onderzoek willen voorstellen tijdens de Mediëvistendag. De presentaties (20 min. in het Engels of Nederlands) moeten niet aansluiten op het thema van de Mediëvistendag, hoewel we inzendingen over dit onderwerp zeker aanmoedigen. Abstracts moeten vóór 1 september verstuurd worden naar secretariaatvwm@gmail.com.

Save the date: Mediëvistendag 2024

Met veel plezier kondigen we aan dat de Mediëvistendag 2024, met als titel “Pe(s)ts to Parchment. Multidisciplinary Research on Animals in the Middle Ages“, zal plaatsvinden op vrijdag 8 november in het Sint-Baafshuis te Gent. Deze studiedag wordt georganiseerd door de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek, in samenwerking met het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de UGent en met de steun van de Onderzoekschool Mediëvistiek.

Meer informatie over het thema en het programma vind je op onze save the date. Inschrijven kan vanaf maandag 17 juni.

Doctoraatsstudenten mogen alvast een abstract (max. 250 woorden) indienen, indien ze hun lopende onderzoek willen voorstellen tijdens de Mediëvistendag. De presentaties (20 min. in het Engels of Nederlands) moeten niet aansluiten op het thema van de Mediëvistendag, hoewel we inzendingen over dit onderwerp zeker aanmoedigen. Abstracts moeten vóór 1 september verstuurd worden naar secretariaatvwm@gmail.com.

Workshop: liturgische manuscripten

Op vrijdag 17 mei organiseren de Openbare Bibliotheek Brugge, het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies en professoren Susan Boynton (Columbia University) en Diane Reilly (Indiana University Bloomington) een hands-on workshop over middeleeuwse liturgische manuscripten. Meer informatie over het programma en de voorbereiding vind je hier. Inschrijven kan tot 10 mei via deze link.

Het Groot Geschiedenisdebat

Op vrijdag 9 februari organiseert de UAntwerpen, in samenwerking met collega’s van de VUB, UGent en KU Leuven, het Groot Geschiedenisdebat. Dit evenement wil bijdragen tot de debatten die recent in de politiek, de media en binnen academische kringen zijn ontstaan over de relatie tussen historisch onderzoek en de bredere politieke en maatschappelijk context. Tijdens het Grote Geschiedenisdebat zullen academische historici over belangrijke maatschappelijke thema’s in dialoog gaan met zowel collega academici als met mensen die andere maatschappelijke sectoren vertegenwoordigen. Meer informatie over het programma en de inschrijving vind je hier.

LECTIO XII conferentie: ‘Innovationes Lovanienses’

Op 6 t.e.m. 8 december 2023 organiseert LECTIO haar jaarlijkse conferentie, met als titel ‘Innovationes Lovanienses’. Deze keer focust de conferentie op de stichting en de eerste eeuwen van de Leuvense universiteit als een uniek kruispunt voor de overdracht van teksten, ideeën en beelden tussen de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Ingepland op de vooravond van de 598ste verjaardag van de stichtingsoorkonde van de universiteit, fungeert de conferentie als een opstap naar de viering van het 600-jarig bestaan van de universiteit in het jaar 2025.

Meer informatie en de call for papers vind je hier.

Hoewel de deadline in principe 15 maart is, is er nog mogelijkheid om een voorstel in te dienen tot en met 20 maart.

Workshop: Good Governance in the Late Medieval City (1200-1600)

Op 1 februari 2023 organiseren Nele De Raedt (UCLouvain) en David Napolitano (Universiteit Utrecht) te Utrecht (Drift 23, lokaal 0.10) een internationale workshop ‘Good Governance in the Late Medieval City (1200-1600)’. Het programma ziet er als volgt uit:

09:45-10:00 Registration

10:00-10:15 Welcome

SESSION 1: SOURCES

10:15-10:35 Minne De Boodt (KU Leuven)
Debating good governance. The added value of a cross-contextual analysis for the study of late medieval political thinking
10:35-10:55 Frederik Buylaert (Ghent University), Kaat Capelle (Ghent University), Klaas Van Gelder (Universiteit Brussel/State Archives in Brussels)
Comparing “good governance” in town and countryside: the evidence from Flanders, c. 1250-1550
10:55-11:15 David Napolitano (Utrecht University)
From mirrors-for-princes, over the podestà literature, to mirrors-for-magistrates: Preliminary explorations of three modern labels for medieval advice literature on rulership
11:15-12:15 Discussion

Lunch

SESSION 2: METHODOLOGY

13:30-13:50 Nele De Raedt (UCLouvain)
Mirrors for magistrates on building the city
13:50-14:10 Mats Dijkdrent (UCLouvain)
Architectural descriptions as mirrors for good governance in sixteenth-century Antwerp
14:10-15:10 Discussion

Coffee

SESSION 3: IDEALS AND COMPARISON

15:30-15:50 Giacomo Santoro (Scuola Normale Superiore di Pisa)
Magistratus virum ostendit: a perspective on good governance in the Republic of Siena, between pedagogy and government (1428-1456)
15:50-16:10 Vasileios Syros (Jawaharlal Nehru University & The Medici Archive Project)
Good governance and the city in early modern Italy and India
16:10-17:00 Discussion

Deze interdisciplinaire workshop is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de Dutch Research School of Medieval Studies, Louvain Research Institute for Landscape, Architecture and the Built Environment (LAB, UCLouvain), Utrecht University Centre for Medieval Studies (UUCMS) en Research Alliance CITY (Ghent University and Vrije Universiteit Brussel).