Op donderdag 12 maart houdt Jean-Marie Cauchies (verbonden aan de Université Saint-Louis en de Université catholique de Louvain) een lezing over de vervolging van protestanten in de Lage Landen tijdens de zestiende eeuw. De uitnodiging kan u hieronder vinden.
Conférence – Lezing
Hérétiques… ou rebelles ? Les protestants de nos régions au XVIe siècle sous le regard de la loi
Pourquoi Charles Quint et Philippe II ont-ils mis tant d’ardeur à poursuivre les protestants ? Garantir l’unité de religion: c’est le but avoué de telles poursuites. Mais la répression de ces insoumis de la foi semble prendre en compte, de manière toujours plus affirmée avec le temps, une dimension de lèse-majesté. Les officiers responsables de l’application des lois du prince soulignent que l’enjeu est de taille, bien au-delà des divergences de religion : il importe de prévenir l’« ébranlement » des bases mêmes de la « chose publique ».
Ketters … of rebellen? Protestanten in de Lage Landen tijdens de 16de eeuw: een wettelijke invalshoek
(Lezing in het Frans met simultane vertaling)
Waarom waren Karel V en Filips II zo gebrand op het vervolgen van protestanten? Officieel was het doel van de vervolgingen om de eenheid van de katholieke kerk te waarborgen. Maar mettertijd leek in de repressie van die weerbarstige gelovigen ook het politieke aspect van de majesteitschennis een steeds nadrukkelijker rol te spelen. Voor de handhavers van de heersende wetgeving was er een hoger belang in het spel, dat verder ging dan louter een geloofsgeschil: het was zaak de “ontwrichting” van de fundamenten van de “publieke zaak” te voorkomen.
Jeudi 12 mars 2020 à 19h
Donderdag 12 maart 2020 om 19u
Jean-Marie Cauchies
Université Saint-Louis – Bruxelles & Université catholique de Louvain – Académie royale de Belgique & Commission royale d’histoire
Jean-Marie Cauchies a consacré bon nombre de ses travaux à la période dite bourguignonne (XVe-XVIe siècles), ainsi qu’à l’histoire des institutions et du droit, en particulier de la législation, au Moyen Âge et aux Temps modernes dans les Pays-Bas.
Jean-Marie Cauchies bestudeerde voornamelijk de zogenoemde Bourgondische periode (15de-16de eeuw), alsook de geschiedenis van de instellingen en het recht – in het bijzonder de wetgeving – in de Lage Landen tijdens de middeleeuwen en de renaissance.
Entrée libre sur réservation – Toegang gratis reservatie gewenst
Inscription en ligne – Inschrijving online : www.erasmushouse.museum
info@erasmushouse.museum
– 02.521.13.83
Une initiative d’Éric Tomas, Bourgmestre, et du Collège échevinal d’Anderlecht, en collaboration avec le Davidsfonds, le Willemsfonds et le Masereelfonds. – Op initiatief van burgemeester Éric Tomas en het schepencollege van Anderlecht, in samenwerking met het Davidsfonds, het Willemsfonds en het Masereelfonds.