Inaugurale lezing: Francqui-Leerstoel

In het kader van de Francqui Stichting geeft Jan Dumolyn een lessenreeks van vijf lezingen aan de Université de Namur over de stedelijke geschiedenis en sociale spanningen van de Zuidelijke Nederlanden vóór 1302. De inaugurale lezing “Een canon, een verhaal en de kritiek. La vulgarisation de l’histoire ‘nationale’ en Belgique et en Flandre” vindt plaats op 12 maart om 18u. De lessen zullen op vier opeenvolgende donderdagen van 27 maart tot en met 17 april, telkens van 8u30 tot 10u30 worden georganiseerd. Voor meer informatie en hoe in te schrijven, zie het programma hieronder. Gelieve zich vóór 1 maart in te schrijven voor de inaugurale lezing.

Lezingenreeks: ‘De Karolingen en hun erfenis’

Vzw Familiares de Dunis organiseert in samenwerking met het Abdijmuseum Ten Duinen een lezingenreeks: ‘De Karolingen en hun erfenis’. Aan de hand van vijf boeiende lezingen zoomen experts vanuit vijf verschillende invalshoeken in op de Karolingische periode en de impact ervan op latere ontwikkelingen.

Zo gaat Georges Declercq (VUB) op 2 februari in op het thema grondbezit en vrijheid. Vervolgens neemt Steven Vanderputten (UGent) op 16 februari het vroegmiddeleeuwse kloosterwezen onder de loep. Op 16 maart zal Jeroen Deploige (UGent) zijn licht werpen op de middeleeuwse heiligencultus. Pieterjan Deckers (KU Leuven) zal het op 30 maart hebben over de maritieme handelsplaatsen in het Noordzeegebied. De lezingenreeks wordt door Koen De Groote (agentschap Onroerend Erfgoed) afgesloten op 27 april met een lezing over de aardewerkproductie in middeleeuws Vlaanderen.

Meer informatie en hoe je je kan inschrijven vind je terug via deze website.

Studiedag: middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden

Op maandag 2 oktober zullen vier nieuwe delen in de reeks Middeleeuwse Verzamelhandschriften uit de Nederlanden (MVN) worden gepresenteerd. Naar aanleiding van deze mijlpaal organiseren het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur van de KNAW en de MVN-projectcommissie een studiemiddag (13u-17u) over verleden en toekomst van (digitale) edities. Voor meer informatie, klik hier.

Studiedag ‘Middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden’

Op 2 oktober 2023 zullen meerdere nieuwe delen in de reeks Middeleeuwse Verzamelhandschriften uit de Nederlanden worden gepresenteerd, ditmaal uitsluitend in digitale vorm. Naar aanleiding van deze mijlpaal organiseren het Huygens Instituut en de MVN-projectcommissie een studiemiddag over verleden en mogelijke toekomst van de reeks. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als: in hoeverre heeft de MVN-reeks de oorspronkelijke doelstellingen waargemaakt, wat zijn de ervaringen van gebruikers van de MVN-edities, wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van papieren en digitale edities, wat zijn de kenmerken van de digitale omgeving van MVN-delen en wat zijn de desiderata voor toekomstige (digitale) edities in de medioneerlandistiek.

De nieuwe delen zijn in elk geval:
• het Blauwe Schuit Handschrift (Den Haag, KB, 75 H 57, editeur: Herman Brinkman)
• het Handschrift Serrure (Brussel, KB, II 144, editeurs: Erika Langbroek & Annelies Roeleveld †)
• het Handschrift Van den Stock (Brussel KBR, II 116, editeur: Daniël Ermens)

De sprekers zijn: Paul Wackers, Peter Boot, Jelmar Hugen, Bram Caers, Herman Brinkman, Erika Langbroek en Daniël Ermens.

Plaats: IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam, Nettlau zaal
Datum en tijd: 2 oktober 2023, 13:00-17:00 uur.

Aanmelding: door middel van een e-mail aan secretariaat@bb.huc.knaw.nl, onder vermelding van ‘Studiemiddag MVN 2 oktober’.

Studiedag ‘Het middeleeuwse Ieper’

Op vrijdag 15 september wordt een studiedag rond ‘Het middeleeuwse Ieper georganiseerd, naar aanleiding van het emeritaat van prof. dr. Paul Trio. Deelname aan de studiedag is gratis en inschrijven is mogelijk tot 6 september. Meer informatie over het programma vind je hier.

Open publieklezing: ‘Judith. Een Karolingische prinses in Gent?’

Op zondag 23 april 2023 vindt om 10u en om 14u in de Gentse Sint-Pietsabdij de open publiekslezing ‘Judith. Een Karolingische prinses in Gent?’ plaats. Deze wordt georganiseerd naar aanleiding van het nieuwe multidisciplinaire onderzoek naar Judith van West-Francië en naar de middeleeuwse elite-necropool van de Gentse Sint-Pietersabdij, waar bij opgravingen in 2006 de resten van zeven vooraanstaande mensen gevonden werden.

Meer informatie over de lezing vind je hier. Bekijk als voorsmaakje zeker de projectvideo’s op Medieval/Modern.

De lezing is gratis bij te wonen, maar vooraf inschrijven via deze link is verplicht.

Lezing Emir O. Filipovic: ‘Flanders and Brabant in the Medieval Records of the Dubrovnik State Archives’

Op donderdag 16 maart organiseert de onderzoeksgroep PoHis (Power in History) een lezing van professor Emir O. Filipovic (Universiteit van Sarajevo), getiteld ‘Flanders and Brabant in the Medieval Records of the Dubrovnik State Archives’. De lezing gaat door in het FelixArchief, van 17u00 tot 18u30.

Inschrijven kan tot 15 maart via een e-mail naar michele.corthals@uantwerpen.be.

Lezing Koninklijke Bibliotheek: Titus Livius tussen handschrift en gedrukt boek

Op 28 januari van 11u tot 12u30 organiseert de Koninklijke Bibliotheek in Brussel een lezing, gegeven door Michiel Verweij. De lezing is getiteld: Titus Livius tussen handschrift en gedrukt boek. Lectuur van de beroemdste Romeinse historicus in de 15de en begin 16de eeuw. De lezing is gratis voor studenten. Het standaardtarief bedraagt €5.

Voor meer informatie, klik hier.

Lezing VUB: ”To dear posterity’: Managing Memory through Tower Ball Deposits in the German Lands

Op 10 November 2022 (11u-12u30) organiseert de Vrije Universiteit Brussel een fascinerende lezing, gegeven door Beat Kümin (University of Warwick, U.K.) op de campus Etterbeek. Voor meer informatie, surf naar de volgende weblink: https://host.research.vub.be/en/public-lecture-beat-kumin-to-dear-posterity-managing-memory-through-tower-ball-deposits-in-the

Since the late Middle Ages, urban and rural communities of different confessions have marked the completion of prominent buildings by placing chronicles and objects into golden spheres located on top of towers. In this liminal position between earth and heaven, the archives remain inaccessible and sometimes forgotten until the next major repairs, when new items are often added by successive generations. How can we make sense of this peculiar, ‘bottom-up’ and regionally circumscribed custom and what can it tell us about local memory cultures more generally? A public lecture, just ahead of an important day of remembrance in Belgium and many other countries, investigates.