Wereldwijde enquête over vikingen

De Universiteit van Oslo heeft de Great Viking Survey gelanceerd. Dit is een grootschalige enquête om in kaart te brengen hoe mensen over de hele wereld omgaan met vikingen als geschiedenis en erfgoed. De enquête peilt ook hoe hedendaagse media, de academische wereld, en de erfgoedsector deze opvattingen vormgeven.

De enquête is onderdeel van het Making a Warrior-project, een internationaal onderzoeksnetwerk over het concept van ‘krijgerschap’ in de vikingwereld en de voorstellingen hiervan in heden en verleden. Door in kaart te brengen hoe deze ideeën en beelden gevormd en gedeeld worden in verschillende gemeenschappen en bevolkingsgroepen, kan het project toekomstige initiatieven voor publieksbereik en cultureel erfgoed ondersteunen die hierop inspelen. Hiernaast draagt de studie zelf ook bij aan een genuanceerde en geïnformeerde waardering van het vikingtijdperk zelf.

Verspreid dit bericht massaal. Je kan nog tot medio mei 2025 deelnemen aan de enquête via deze link.

Boekvoorstelling: ‘De wereld van Clovis’

Op woensdagavond 27 november organiseert het Pirenne Instituut (in samenwerking met Uitgeverij Ertsberg, NKV Oost-Vlaanderen en het Ghent Centre for Late Antiquity) in de Machariusherberg te Gent een boekvoorstelling van Jeroen Wijnendaele’s nieuwste werk De wereld van Clovis. De val van Rome en de geboorte van het westen. Decaan Gita Deneckere en professor Jan Dumolyn zullen het publiek verwelkomen en een inleiding geven op het boek, waarna de auteur hierover zal in debat gaan met professor Lieve Van Hoof (UGent) en dr. Rutger Kramer (Universiteit Utrecht), met Karl Drabbe als moderator. Dit zal gevolgd worden door een receptie. Het event is gratis, maar inschrijven is verplicht. Je inschrijven kan via deze link.

Call for papers: Canonical Life in Western Europe

Op 11 en 12 september 2025 zal de conferentie ‘Canonical Life in Western Europe in the Long Tenth Century: Reforms, Identities and Intellectual Networks (Late Ninth Century – c. 1050)’ plaatsvinden. Meer informatie over de call for papers is hier terug te vinden. Engelstalige en Franstalige abstracts kunnen worden ingezonden tot 20 december 2024.