Op 23 maart en 30 maart vinden nog twee lezingen plaats van Jean-Pierre Devroey aan het Collège de France.
Meer informatie is in de pdf in bijlage te vinden.
Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek
Het samenwerkingsverband van Vlaamse mediëvisten
Op 23 maart en 30 maart vinden nog twee lezingen plaats van Jean-Pierre Devroey aan het Collège de France.
Meer informatie is in de pdf in bijlage te vinden.
Van 21 tot en met 23 september 2022 vindt aan de Universiteit van Padua een conferentie plaats over de rol van zintuigen bij middeleeuwse liturgieën en rituelen.
Meer informatie is in de pdf in bijlage te vinden.
In de context van het FWO Project dat wordt geleid door Frederik Buylaert, Jan Dumolyn (beiden Vakgroep Geschiedenis) en Maximiliaan Martens (Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen) is een driejarige postdoctorale onderzoekspositie beschikbaar. Het doel is een studie van het sociale profiel van opdrachtgevers van schilderijen. Dit project focust op de sociale netwerken die aan de basis lagen van de vroege Nederlandse schilderkunst tussen c. 1400 en c. 1550.
Meer informatie is in de pdf in bijlage te vinden.
Van 21 tot en met 23 juni vindt aan de universiteit van Dole-Besançon een colloquium plaats over vijftiende-eeuwse vorstelijke stichtingen van universiteiten. Voorstellen voor papers kunnen nog tot 1 maart 2022 worden ingezonden op het volgende e-mailadres: emilie.rosenblieh@univ-fcomte.fr
Meer informatie over de thematiek en het indienen van voorstellen is in het document in bijlage terug te vinden.
De C@hiers du CRHiDI. Histoire, droit, institutions, société zijn een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift dat is opgezet door historici en juristen van de Université Saint-Louis te Brussel. Voor dit jaar (editie winter 2022) zoekt het tijdschrift nog bijdragen omtrent objectiviteit in de geesteswetenschappen.
Tot 31 januari 2022 ontvangen de C@hiers bijdragevoorstellen van 500 woorden op het volgende e-mailadres: crhidi@usaintlouis.be
Meer informatie over de thematiek en de indiening is in het pdf-bestand in bijlage terug te vinden.
Op 11 en 12 januari vindt aan de ULB de 44ste bijeenkomst van het Réseau des Médiévistes belges plaats. Het thema voor deze editie is: patrimoine et Archéologie en péril ! De défi-sites en défi-sciences.
Bijkomende informatie over de sprekers, de agenda en de locatie is op de website van het RMBLF terug te vinden: Rencontre du RMBLF — Patrimoine et Archéologie en péril ! De défi-sites en défi-sciences | RMBLF.be
Van 7 tot en met 9 december 2022 organiseert de KULeuven de Lectio International Conference met als specifiek thema: Networking through biography. Doctrinal and literary strategies in biographical literature for constructing intellectual networks from Antiquity to the Renaissance.
Paper proposals (in het Engels, Frans of Duits) kunnen tot 31 januari 2022 worden opgestuurd naar lectio@kuleuven.be
Bijkomende informatie over de conferentie en over het indienen van paper proposals is in het Word-document in bijlage terug te vinden.
Eind vorig jaar verscheen het boek ‘Dismantling the Medieval’ van Steven Vanderputten. Meer details zijn op de uitgeverspagina van Brepols terug te vinden: Dismantling the Medieval (brepols.net)
Op vrijdag 17 december 2021 zal aan de Universiteit van Amsterdam de volgende Mediëvistendag van de Onderzoekschool Mediëvistiek plaatsvinden. Het symposium is deze keer gewijd aan REFLECTIE. In onderstaande bijlage zijn de aankondiging en de call for papers terug te vinden, net als alle details in verband met deelname en registratie.
Op 19 en 20 november 2021 zal in Utrecht de workshop Utrecht Conference on Free speech in Europe, 1400-1750 plaatsvinden. Bijkomende informatie, en de mogelijkheid om via Teams de workshop te volgen, is in het bijgevoegde Word-document terug te vinden.